Cabinetul de asistență psihopedagogică

Orar 

Luni 8:00-14:00

Marți 8:00-13:00

Miercuri 9:00-13:00

Joi 8:00-9:00 (zi metodica)

Vineri 8:00-10:00

Ce ar trebui să ştiu despre consilierea şcolară?

„Nu trebuie să-ţi fie frică de nimic în viaţă. Trebuie doar să înţelegi”

(Marie Curie)

  1. Ce este consilierea şi cine poate beneficia de consiliere?

Consilierea este relaţia interumană de ajutor dintre o persoană specializată, consilierul, şi o altă persoană care solicită asistenţă de specialitate, clientul. Clienţi ai cabinetului de asistenţă psihopedagogică pot fi elevii, părinţii şi profesorii.

**Notă** Serviciile oferite de consilierul şcolar sunt gratuite.

 

  1. Care sunt obiectivele consilierii?

Promovarea sănătăţii şi a stării de bine – funcţionare optimă din punct de vedere mental, emoţional, social – să mă simt bine în propria piele!

Dezvoltarea personală – cunoaştere de sine, capacitate de decizie responsabilă, relaţionare armonioasă cu ceilalţi, controlul stresului, tehnici de învăţare eficiente, opţiuni vocaţionale realiste – sunt unic, special şi toată lumea mă iubeşte!

Prevenţie a dispoziţiei afective negative, a comportamentelor de risc, a conflictelor, a dificultăţilor de învăţare, a situaţiilor de criză – nu vreau să mi se întâmple mie asta!

 

  1. Cine este consilierul şcolar?

Consilierul şcolar este un psiholog, pregătit special să te asculte, să te ajute să găseşti cele mai bune soluţii pentru rezolvarea problemelor, să te accepte şi să te înţeleagă, să-ţi acorde sprijin, etc. Faptul că el poate fi profesorul tău la unul din obiecte nu-l împiedică cu nimic să facă cele de mai sus. El nu are dreptul să fie influenţat în cadrul orelor de predare de activitatea desfăşurată la cabinetul şcolar.

 

  1. Cui se adresează consilierea?

Consilierea se adresează unor PERSOANE NORMALE ce NU prezintă tulburări psihice (boli mintale) sau de personalitate (tulburări mentale şi comportamentale). Aceste persoane simt nevoia să aibă un sprijin în vederea depăşirii unor dificultăţi de viaţă, resimţite ca obstacole de netrecut.

 

  1. Dacă simt nevoia să merg la consilier sau mă cheamă consilierul şcolar, înseamnă că sunt nebun?

Aşa cum am răspuns şi la întrebarea anterioară, la consiliere merg numai persoane NORMALE din punct de vedere psihic. S-ar putea să confunzi consilierul şcolar cu medicul psihiatru. Activitatea psihiatrului se desfăşoară în clinicile speciale de psihiatrie (cum e Spitalul Socola din Iaşi) şi nu are ce căuta în şcoli. Deşi, a consulta un medic psihiatru, atunci când este cazul, nu este ceva greşit.

 

PSIHIATRUL e medic, a terminat medicina şi un rezidenţiat de psihiatrie, el se ocupă cu diagnosticul şi tratamentul tulburărilor psihice, aşa cum sunt ele catalogate în diverse clasificări (ICD, DSM).

PSIHOLOGUL a absolvit o facultate de psihologie şi se ocupă, generic, cu studiul minţii umane. In realitate, o asemenea întreprindere este mult prea vastă, aşa că de obicei psihologii se specializează în diverse ramuri: psihopatologie (studiul anomaliilor psihologice), psihologie comportamentală, socială, educaţională, chiar şi psihologie industrială sau organizaţională. Lista continua şi e foarte lungă. Psihopatologii sau psihologii clinicieni, vin şi ei în contact cu ceea ce noi numim „pacienţi”, contribuind la evaluarea acestora.

PSIHOTERAPEUTUL e o persoana care, fiind deja medic sau psiholog (având uneori chiar altă pregătire de asistent social la teolog), a mai făcut o formare, una aparte: o şcoală de psihoterapie. Apoi a practicat, sau practică, o psihoterapie supervizată.

  1. Care este principiul de bază al consilierii?

Principiul de bază al consilierii este CONFIDENŢIALITATEA. Acest lucru se referă la obligaţia consilierului şcolar de a ţine strict secrete toate informaţiile obţinute de la elevi. Este interzis consilierului să comunice aceste date părinţilor, profesorilor, colegilor sau altor persoane care se interesează de situaţia celui consiliat, fără acordul tău. El are voie să dea doar exemple generale fără a preciza numele persoanei consiliate.

 

  1. Reguli aplicate în discuţie de un bun consilier:
  • Fiecare opinie trebuie ascultată;
  • Nimeni nu este întrerupt;
  • Toate întrebările au rostul lor;
  • Nimeni nu este ridiculizat;
  • Nimeni nu este criticat şi moralizat;
  • Fiecare are dreptul să fie ascultat;
  • Nimeni nu este obligat să-şi exprime propriul punct de vedere;
  • Nimeni nu monopolizează discuţia.

 

  1. Cum se face consiliere?

În funcţie de numărul de persoane implicate în activitatea de consiliere avem:

Consiliere individuală – este vorba despre consilierea unei singure persoane care are o problemă personală şi în general are loc în cabinet.

Consiliere de grup – este vorba despre consilierea unui grup de persoane constituit în funcţie de o temă de interes comună sau poate fi un grup deja constituit, cum ar fi clasa, părinţii, profesorii, diriginţii, etc. Are loc în cabinet sau în alt spaţiu, în funcţie de necesităţile grupului. Avantajele consilierii în grupuri mici sunt multiple, pentru că te pune în relaţie cu alte persoane care se confruntă cu acelaşi tip de probleme ca şi tine, gradul de cunoaştere este foarte mare, se leagă prietenii strânse, pot fi desfăşurate şi activităţi extraşcolare, cum ar fi drumeţiile, excursiile şi altele.

 

Consilierea este o discuţie în cadrul căreia sarcina consilierului este să ajute persoana sau grupul să:

  • aplice noi strategii comportamentale;
  • pună în primul rând accent pe ceea ce ştie să facă şi pe ceea ce îi place;
  • evite situaţiile şi grupurile de risc ce ar putea avea efecte negative asupra persoanei (situaţii de risc: fumat, absenteism, fuga de acasă, abandon şcolar).

 

  1. Cum procedez ca să merg şi eu la consiliere?

Înainte de a începe consilierea trebuie să te programezi. O poţi face astfel:

  • direct la cabinet
  • la cancelarie
  • prin intermediul prof. diriginte

 

  1. Cât timp durează consilierea?

Asta depinde de tine! O şedinţă poate dura de la 5-10 minute până la 50-60 minute. De obicei, nu se face mai mult de o şedinţă pe săptămână, dar se poate continua timp de mai multe săptămâni. Consilierul te ascultă atât timp cât ai ceva de spus!

 

  1. Din ce motive aş putea să apelez la serviciile oferite de cabinetul de asistenţă psihopedagogică?

Voi menţiona câteva dintre ele:

  • te simţi trist, deprimat, stresat, neînţeles sau îţi este greu să-ţi controlezi emoţiile;
  • îţi este greu să te adaptezi cerinţelor şcolii;
  • nu reuşeşti să relaţionezi cu părinţii sau părinţii sunt plecaţi în străinătate şi nu ai cu cine să vorbeşti despre problemele tale;
  • ai probleme de comunicare/relaţionare cu colegii, profesorii, alte persoane;
  • doreşti să-ţi depăşeşti teama de a vorbi în public, de a relaţiona cu persoane de sex opus, etc.;
  • doreşti să te antrenezi pentru testările psihologice care se dau la admiterea în anumite facultăţi (academie, armată, etc.);
  • doreşti să discuţi mai multe despre relaţia de cuplu sau sexualitate, etc.;
  • doreşti să schimbi anumite comportamente la tine: fumat, mâncat excesiv, consum de alcool, etc.;
  • nu ştii ce profesie să urmezi şi ai nevoie de îndrumare;
  • vrei să afli mai multe despre tine prin intermediul testelor de personalitate, aptitudini, inteligenţă, atenţie, etc.;
  • vrei să afli ce strategii să foloseşti pentru a învăţa eficient;
  • doreşti să te dezvolţi personal şi să îţi faci mai mulţi prieteni;
  • vrei să te implici în activităţi care să-ţi pună în valoare potenţialul creativ.